8.11.16

FAHRENHEIT 451 - RAY BRADBURY



"Hepimiz doğru türden yanlışlar yaptık, yoksa burada olmazdık."


Herkese merhaba!

İlk yayınımı okuduğum andan beri favorim olarak kalmış bir kitapla yapmak istedim. Distopik bir tür olan kitabımızın baş kahramanı Guy Montag isimli bir itfaiyeci. İtfaiyeci dediğime bakmayın, kitabın geçtiği dönemdeki itfaiyecilerin hortumlarında su yerine gazyağı bulunuyor çünkü amaçları yangını söndürmek değil, kitapları yok etmek. Kitap bulunan evler tespit ediliyor ve kitaplar hemen yakılıyor. 

Montag da işini çok seven hiç aksatmayan, gazyağı kokusunun onun için parfüm olduğunu söyleyen bir insan. O dönemdeki insanların yaptığı gibi hiçbir şeyi sorgulamıyor, kafasında hiçbir düşünceye yer vermiyor.
Tek aktivitesi televizyon izlemek olan, akşamları sohbet etmeyi garip karşılayan insanlarla yaşıyor. Ama bir gün yolda karşılaştığı on yedi yaşındaki Clarissa McClellan, Montag'ın hayatında bir dönüm noktası oluyor. Artık yaptığı şeylerin nelere sebep olduğunu fark etmeye ve çevresini, tüm kuralları sorgulamaya başlıyor. Aynı zamanda baskılardan da korkuyor.

Kitabın bir bölümünde bir grup kadına şiir okunmuştu. Kadınlardan biri şiirin hissettirdiği güzel duygularla ağladı. Ama o, şiirin onu kötü yaptığını, ağlattığını söyledi. Hiçbir şey okumadıkları, öğrenmedikleri için duyguları bile ayırt edemiyorlar. Kitapta aslında her şeye sahip oldukları hissinin insanlara nasıl verilmiş olduğunu fark ediyorsunuz. Bu yüzden başka bir şeylere ihtiyaçları olduğunu anlayamıyorlar. 

Kitabı okurken aslında böyle bir geleceğin çok da uzak olmadığı hissi sardı beni ve belki de bu yüzden çok etkilendim. Guy Montag ile birlikte ben de yaşadım her şeyi. 

Bu türü sevenlerin şans vermesine inandığım bir kitap Fahrenheit 451. 

Hoşçakalın!

Fahrenheit 451: Kitap kağıtlarının yanıp tutuştuğu sıcaklık derecesidir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder